13 Jan 2017

Kokkuvõte: Siider, kali, mõdu ja sake Eestis 2016

Hoolimata kõlavast pealkirjast teha ülevaade siidri, kalja, mõdu ja sake tootmisest Eestis on peafookus siiski siidril. Mitte sihilikult vaid, kui andmeid on vähe või tootmine pea või sootuks olematu siis lihtsalt nii on. Ühest küljest lubab see mul mingi pidepunkti maha panna tulevateks aastateks. Teisest küljest äkki julgustab see kedagi midagi selles suhtes ette võtma.

SAKE

Olen lugenud sake kohta kirjandust, vaadanud filme ja loomulikult maitsnud, kuid aru ma sellest joogist veel päris täpselt ei saa. Kahjuks pole Eestis toodetud ka mitte ühtegi ametliku saket. Isegi sake pärmiga õlut pole meil toodetud. Mitte, et sellised õlled maailmaski väga levinud oleks, aga mõned isendid siiski on. Üks neist Eestiski saadaval. Sake hobipruulijate kohta info puudub.


MÕDU

Eestis on umbes 5000+ mesilasperedega majapidamist. Ja kokku on nad tootnud täpselt 0 mõdu. Ainukene Eesti tehas kes on mõdu sarnase joogiga turule tulnud on Saku Õlletehas. Tegu on nö keedetud mõduga (мёд варёный), mis oma olemuselt meenutab rohkem õlut. Õnneks on mett üha julgemalt hakatud kasutama õlle valmistamisel, kuid see pole päris see. Ma leian, et sellel joogil on meie turul potentsiaali ja ainult aja küsimus, kui keegi selle ära teeb või vähemalt üritab.

KALI

Rõõm on tõdeda, et kalja meil tehakse. Kuid kahjuks peab korraliku kalja leidmiseks vaeva nägema, sest jaekaubandus on üle ujutatud kaljalaadsete toodetega. Fermenteerimata suhkrukontsentraadile on lihtsalt mull sisse lastud. Selles suhtes võtan mütsi maha Raasiku Õlletehase ees, kes on suutnud oma tõelise kalja organiseerida müügile ka osadesse supermarketitesse.

Korraliku kalja saamiseks tuleb käia laatadel ja tänavatoidu festivalidel. Ja neid meil toimub rohkem, kui mõni. Erinevaid 20-30L kaupa pruulitud kaljasid võib heal juhul leida päris mitu. Tase kõigub oleneb pruulmeistrist, kuid on pigem üle keskmise hea. Julgustan osasid kaljategu julgemalt ette võtma.

2016 olid tähelepanuväärsemad kaljad Eestis (suvalises järjekorras):
Raasiku Kodune Kali
Pääsküla Kodu kali
Hopsolu Pruulmeistri Kali

SIIDER

Erinevalt õlust on siider minu jaoks uus jook. Einoh neid kontsentraadi, viina ja CO2 baasil tehtud "muu alkohoolne jook" tüüpi asju on saanud endale sisse kallata küll ja küll. Aga see oli pigem selline hädaolukord, kui tõsiselt võetav mekutamine. Nii, et kui ma oma revüüdes siidrile liiga teen siis palun vabandust, ma alles õpin õunte pealt lugema.


Oma eelmise aasta õllemaastiku kokkuvõttes olen ma üles loetlenud (vist) 2015 aastal Eestis tegevust alustanud siidrikoda. Neid oli kokku 5. 2016 aastal lisandus juurde 3 täitsa uut tootjat oma siidrikojaga: Öun Drinks, Peenjoogivabrik Nudist ja Tori Jõesuu Siidritalu. Ja üks mustlane: City Cider, kes kasutas oma siidri valmistamiseks peamiselt Raasiku Õlletehase abi. Valgejõe Veinivilla proovis ka oma kätt siidri tegemises lastes turule väga limiteeritud koguses oma jääsiidri. Nende edasised plaanid siidrimaailmas on mulle esialgu teadmata.

2016 aastal toodeti Eestis kokku 30 erineva nimega siidrit ja 2 erineva nimega pirnidest valmistatud perry't. Kõige aktiivsemad tootjad olid Peninuki Napsukoda ja Tori Jõesuu Siidritalu. Teised järgnesid neile riburada pidi.

Siidritehas
Total
Peninuki Napsikoda
8
Tori Jõesuu Siidri- ja Veinitalu
5
City Cider
4
Peenjoogivabrik Nudist
4
Jaanihanso
3
Võhu Vein
3
A.Le Coq
1
Raasiku Õlletehas
1
Valgejõe Veinivilla
1
Öun Drinks
1

Siin kõik 32 Eestis toodetud siidrid tootjate kaupa aastal 2016:

Siidritehas
Toote nimi
A.Le Coq
Linda Pihl

City Cider
City Cider Maasika Õunasiider

City Cider Mustsõstraga Õunasiider

City Cider Poolkuiv

City Cider Poolmagus

Jaanihanso
Jaanihanso Brut Kuiv Siider

Jaanihanso Perry

Jaanihanso Sherryvaadi Siider

Peenjoogivabrik Nudist
Ieva

Libahunt

Mr. Miyagi

Pablo

Peninuki Napsikoda
Peninuki Džinnivaadi Siider Ussikuningas

Peninuki Metsik Kratt Õunasiider

Peninuki Rummivaadi Siider Kotermann

Peninuki siider 2.Juuni

Peninuki Viskivaadi Siider Tulihänd

Peninuki Õunasiider Naaditaat

Õuna-arooniasiider Ronja

Raasiku Õlletehas
Võnnu Siider

Tori Jõesuu Siidri- ja Veinitalu
Brut Kuiv Õunasiider Loodusvägi

Kuiv Õunasiider Brut

Poolkuiv Õunasiider Demi Sec 2015

Õunasiider Rose´ 2015

Ökosiider Vintage 2015 Brut

Valgejõe Veinivilla
Valgejõe Jäine Magus Jääsiider

Võhu Vein
Scandinavian Apple Cider

Sügisene Pirnimaitseline Siider

Sügisene Õunasiider

Öun Drinks
ÖunaSiider

Ja minu isiklik Eesti siidrite Top 10 aastast 2016. Hinded päris õllede tasemele ei küündinud. Küsimus ei ole siin võib-olla mitte siidrite madalas kvaliteedis vaid pigem minu maitses. Esiteks viljeletakse meil millegipärast Prantsuse meetodil valmistamist, kuid minule läheb rohkem peale Inglise scrumpy. Teiseks ma alles õpin siidreid tundma. Ja arenguruumi on mul veel palju. Edu teile!

Name
Style
My Score
Jaanihanso Jää
Ice Cider/ Ice Perry
 3.7
Jaanihanso Sherryvaadi Siider
Cider
 3.3
Tori Ökosiider Vintage Brut
Cider
 3.2
Peninuki Tulihänd
Cider
 3.1
City Cider 2015 Poolkuiv Õunasiider
Cider
 3.0
Nudist Ieva
Cider
 3.0
Tori Kuiv Õunasiider Brut
Cider
 3.0

No comments: